Andorra

Gelegen in de Pyreneeën, tussen het Spaanse Catalonië en Frankrijk, onderscheidt Andorra zichzelf doordat het het enige land ter wereld is waar Catalaans de officiële taal is. Dit land ontleent zijn charme aan het dramatische landschap en biedt de beste skimogelijkheden in de Pyreneeën. En wanneer de sneeuw gesmolten is kan men in Andorra prachtige wandelingen maken. Deze wandelingen variëren van vrijetijdswandelingen voor families tot uitdagende hikeroutes in de hogergelegen, meer afgelegen, gedeeltes van Andorra. Daarnaast staat Andorra bekend als belastingparadijs vanwege zijn belastingvrije producten.

Locatie

Taal

Gelegen in de Pyreneeën, tussen het Spaanse Catalonië en Frankrijk, onderscheidt Andorra zichzelf doordat het het enige land ter wereld is waar Catalaans de officiële taal is.

Flora & Fauna

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor. Het valle de Rialb staat bekend om zijn schitterende bloemenpracht. Eén van de mooiste bloemen is de witbloeiende Narcissus Poeticus, oftewel de dichtersnarcis. Deze bloem is tevens de nationale bloem van Andorra. Het inheemse Pyreneeën-kartelblad met zijn grote, roze, bijna purperen bloemen, groeit tussen 1400 en 2700 meter in weilanden en langs bergbeken en wegen. De dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok. Zeer bijzonder is ook de Pyreneese desman, een veertien centimeter lange soort watermol die in snelstromende beken leeft. Wolven en Pyreneese bruine beren, een ondersoort van de Europese bruine beer, komen al een hele tijd niet meer voor in Andorra. De volgende zoogdieren worden nog wel regelmatig gesignaleerd: wild zwijn, marter, wezel, vos, egel, das, eekhoorn en alpenmarmot. Ten oosten van Andorra, in het Carlit-massief, is met succes de moeflon uitgezet. Bijzondere vogels zijn het auerhoen en het alpensneeuwhoen. Verspreid in het gebergte leven roofvogels als slangenarend, dwergarend, havikarend, wouw, slechtvalk en wespendief. De muurhagedis en de levendbarende hagedis komen nog vrij veel voor, evenals hazelwormen, adders, aspisadders, gladde slangen en hagedisslangen. Twee bijzondere salamandersoorten zijn de vuursalamander en de Pyreneeënbergsalamander.

ISO-Nummers van Andorra

AD, AND

Landtelefoonnummer van Andorra

+376

Regio's
Plaatsen
Onze Partners

Andorra
Andorra la vella
Ansalonga
Arans
Arinsal
Bordes d envalira
Canillo
El serrat
El tarter
Encamp
Erts
Escaldes
Grand valira
Grau riog
L aldosa
La cortinada
La massana
Ordino
Pal
Pas de la casa
Ransol
Sant julia de loria
Soldeu
Vall d incles
Vallnord